Saturday, June 11, 2011

Ini Sangat Misteri : Kejuruteraan Mekanikal Kuno 'Antikythera Mechanism'

Dikatakan sebagai 'kalkulator saintifik tertua dalam sejarah', Antikythera Mechanism yang dibina seawal 100 tahun BC telah membengongkan kepala para pengkaji dan para saintis mengenai fungsinya tatkala ditemui pada 1900–1901. Berdekad kemudian, para saintis bersependapat bahawa Antikythera Mechanism adalah suatu device yang digunapakai untuk mengkaji ilmu astronomi. Apa yang misterinya ialah, kejuruteraan mekanikal yang dilengkapi gear dan struktur secanggih itu tidak sepatutnya wujud sehingga 1000 tahun kemudian! Malah, tiada seorang pengkaji pun yang benar-benar konfiden dengan fungsi sebenar mesin tersebut kerana dikatakan pada zaman ia dicipta, manusia belum lagi meneroka hukum graviti mahupun ilmu anatomi, apatah lagi ilmu astronomi.

Mungkinkah Antikythera Mechanism sebnarnya serpihan dari...

Berikut adalah video menunjukkan Kurator Michael Wright mempamerkan model Antikythera Mechanism dan bagaimana ia berfungsi. Cool stuff bro...!


Ini Sangat Awesome : Video Klip Linkin Park Yang Robotikal

Linkin Park jarang-jarang gagal menampilkan video klip yang awesome. Salah satu sebab aku minat LP adalah kerana visual side mereka yang unik, kreatif, dan segar. Buat ketiga kalinya, Micheal Bay telah memilih LP untuk menyanyikan lagu tema filem Transformers : Dark Of The Moon. Justeru, dengan mengetengahkan lagu 'Iridescent'(yang diubah sedikit dari versi asal), LP kembali dengan video klip yang super cool.

Yeaaahhhhh!P/S - Macam Star Wars pun ade...

Ini Sangat Serius : Happy Birthday Blog Serius

SERIUSSSSSSSSSSSS.................


Ini memang serius. Blog serius telah mengekalkan tahap keseriusan aku pada tahap yang selamat buat sekian lama. This is my favourite blog, my source of inspiration. I love blog serius, I hope Mr. Obe will continue provide us entertaining information. HAPPY BIRTHDAY BLOG SERIUS!

I lovin' It!

P/S - Obe for president!LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...